Granulomul dentar, denumit popular “pungă de puroi la rădăcină” este o boală de focar situată la nivelul cavităţii bucale, care netratată poate genera afecţiuni atât a dinţilor vecini cât şi la dinţii distanţaţi.


Cum apare granulomul dentar?

shutterstockGranulomul este o afecţiune frecvent întâlnită, datorată atât unor carii netratate, cât şi tratamentelor medicale efectuate incorect. Se produce mai întâi puroi la vârful rădăcinii, pe care organismul prin imunitate locală îl va incapsula într-o aşa numită membrană osteosclerotică, ca o reacţie de apărare a osului împotriva puroiului.
Cel mai problematic este că uneori granulomul dentar evoluează spre chist dentar, care continuă să crească în dimensiuni fară a da vreun simptom.
Deseori este descoperit prea târziu când deja tratamentele neinvazive nu mai dau roade. Identificarea afecţiunii se face prin consultare avizată la medicul dentist, unde apare ca o “pată neagră” în jurul rădăcinii, pata care este înconjurată de o fină dungă albă, aceasta fiind conturul membranei.

Tratamentul granulomului dentar

Orice granulom dentar descoperit trebuie tratat de urgenţă pentru a nu provoca complicaţii. În funcţie de mărimea chistului medicul dentist va decide calea terapeutică ce va fi urmată. Cea mai frecventă cale de manoperă invazivă (se taie gingia, se găureşte osul şi mecanic dupa înlăturarea pungii de puroi se coase).

PROGRAMEAZĂ-TE LA CONSULTAŢIE

icon_03-360x360Consultaţia stomatologică are ca obiectiv de bază evaluarea stării de sănătate orală a pacientului, stabilindu-se astfel, după caz, un diagnostic urmat de un plan de tratament. Astfel formarea unei legături de tip doctor-pacient, reprezintă un prim pas în procesul de tratament.

Comments are closed.